Een klein stukje historie van de familie van Oene
Hoelang de familie van Oene al in Wezep voorkomt is slecht te zeggen, wel is bekend dat Jan Gerrits van Oene en Lubbigje Jans Immeker al in 1700 in buurtschap 'De Voskule' voorkomen. Jan Gerrits is gedoopt in Oene en Lubbigje Jans is gedoopt in Hattem.
Wanneer deze twee in de Voskule zijn gekomen is niet bekend, het enigste wat wel bekend is dat na het overlijden van Lubbigje Jans in 1794 een akte is opgemaakt op 5 mei 1798 in de Voskule vlak voor het tweede huwelijk van Jan Gerrits van Oene met Grietje Jans van Ommen. het betrof hier de nalatenschap van Lubbigje Jans zoals een klok, een lepelrek met lepels en meer van dit soort dingen.
Ook is er een flinke onduidelijkheid over de zoon Van Jan Gerrits van Oene en Lubbigje Jans. Jan Jans van Oene trouwde met Fennigjen Jacobs. Het tweede huwelijk was met Janna Muskenhagen, Weitenhorst, Wittenhorst, Westenhorst, Witmaarsen en die zelfs twee verschillende doopplaatsen heeft zowel op de trouwakte (Hasfelt = Hasselt) als op de overlijdensakte (Harksem = mischien Herxem een buurtschap bij Wijhe). De verwarring is dus compleet of zijn het toch twee verschillende personen wat niet aannemelijk is omdat beide berekeningen van de leeftijd weer in het geboortejaar 1786 uitkomen.
Ook wordt in de familie buurtschap 'de Soppe' genoemd waar Harmen van Oene met zijn echtgenote Annigje Hollander moet hebben gewoond. Harmen was een zoon ven Lubbertus van Oene en Jannetje van de Ziel en een kleinzoon van Jan Jans van Oene en Janna Weitenhorst.
Harmen van Oene en Annigje Hollander kregen zeven kinderen waarvan het vijfde kind Frank van Oene mijn opa was. Frank van Oene trouwde met Geertje de Groot uit Wezep en hebben jaren aan de stationsweg gewoond. Ze hadden een stuk land waar ze de nodige dingen op verbouwden. Het land liep destijds vanaf de stationsweg tot aan het tegenwoordige winkelcentrum. Hier moet ook een smal paadje hebben gelopen die weer naar de Kerkweg ging.
Deze plek is helaas verdwenen door de aanleg van een weg die tegenover de nieuwe Bovenheigraaf moest komen te liggen zodat het winkelcentrum in Wezep rechtstreeks te benaderen was vanuit Oldebroek. Een plek met achter op het erf de kippenschuur en de pruimen bomen waar ik toch een groot deel van mijn jeugd heb door gebracht. Rechts op de foto is nog een klein stukje woning te zien van Aalt van Oene en Albertje Hollander. Aalt was een broer van Frank van Oene. Ook dit huis is inmiddels afgebroken. Heb een paar jaar terug een foto van deze plek gemaakt om naast de bovenstaande foto te plaatsen. Heb hier maar van af gezien omdat je door de verkeerslichten en borden bijna de stoeptegels niet meer ziet liggen.